Orașul de Aur al Europei: Praga

Orașul de Aur al Europei: Praga

Are atâtea denumiri frumoase (Parisul Estului, Mama Orașelor) încât te face curios să vezi despre ce este vorba. Este genul acela de oraș pe care cu greu îl poți refuza turistic și cu care Europa este mult mai bogată, din cam orice punct de vedere. Ca să atingi cele mai importante atracții ale capitalei Cehiei, ai nevoie de cel puțin 2-3 zile la dispoziție și să fii echipat cu răbdare și plăcerea de a descoperi!

orasul praga vedere

Mai jos am încercat o scurtă incursiune informațională despre orașul Praga (și despre cehi în general):

 • Praga se vizitează în două moduri: fie pe jos – până când obosești, fie cu transportul public – unul dintre cele mai eficiente din întreaga Europă. Așa că este bine să te încalți cât mai comod.
 • Arhitectura orașului este extrem de atractivă și bogată în detalii, practic este un adevărat muzeu în aer liber. Întâlnim multe stiluri precum cel baroc, gotic, art nouveau etc.
 • În privința mâncării nu trebuie să ratezi gulașul cehesc. Dacă ai gustat deja gulașul unguresc, comandă fără ezitare și unul cehesc. O să vezi de ce! Mai poți încerca un meniu vânătoresc medieval sau un ștrudel local. Ca idee, gastronomia lor este destul de “greoaie”, ca să meargă bine berea!
 • Și că tot am ajuns aici, cehii sunt cei mai mari băutori de bere din lume, așa că în Praga o să găsești rapid berării. Printre cele mai vechi berării se numără “U Fleku” și “U Tomase”, existente încă din Evul Mediu. Cea mai cunoscută bere este Pilsner Urquell (Pils), iar cea mai exportată este Budweiser (Budvar). Localnicii servesc bere chiar și la micul dejun!
 • Aproximativ 70% dintre cehi se declară atei sau nu sunt dependenți de biserică. În cazul acesta multe lăcașuri religioase sunt utilizate și pentru diverse evenimente. Un concert (acustică foarte bună), un vernisaj etc.
 • În Praga se ascultă foarte mult jazz și muzică clasică. Un zgomot de saxofon, un sunet de pian te poate surprinde oricând pe străduțele orașului. Găsești un adevărat concert în aer liber, cu artiști cam pe toate străduțele aglomerate.
 • Castelul din Praga poate nu este cel mai frumos castel, dar cu siguranță este cel mai mare castel din lume. Și nu o spunem noi, ci Cartea Recordurilor! Este vorba defapt de un întreg complex medieval de clădiri (fortăreață), inclusiv o catedrală frumoasă – Sf. Vitus. Poate ai noroc să asiști și la schimbarea gărzii sau, cine știe, dai nas în nas cu președintele țării.
 • Piața Wenceslas (după numele unui fost rege, omagiat și în unele cântece pentru bunătatea lui) este locul unde a avut loc Revoluția de Catifea (1989) sau eliberarea Cehiei de sub regimul comunist. Aici se organizează tot felul de evenimente, inclusiv o piață de Crăciun în sezonul de iarnă (pe care o recomandăm și noi).
 • Podul Carol nu numai că reprezintă un reper al Pragăi, dar este și un obiectiv pe care nu trebuie să îl ratezi! Măsoară peste 500 m. lungime, fiind încărcat cu multe statui de regi sau sfinți. Este un loc de promenadă, fotografii, cumpărături etc. Recomandăm o plimbare la lăsarea serii.
 • Nu ai fost în Praga dacă ai ratat tocmai celebrul Ceas Astronomic din Turnul Primăriei. Spectacolul începe abia atunci când își fac apariția “Apostolii”! Nu vă spunem mai multe, doar că se întâmplă la ore fixe și întreaga zonă se umple de curioși cu aparatele de fotografiat în acțiune!
 • “Atâta timp cât nu încetezi să urci, treptele nu se vor termina; sub paşii tăi care urcă, ele se vor înmulţi la nesfârşit.” Am ales un citat din Franz Kafka, o personalitate emblematică pentru poporul ceh și nu numai! Iar dacă tot am ajuns la cultură, în Praga s-a înființat prima universitate din această parte a Europei.
 • Nu îți face griji dacă ai cu tine și copii. Nu se vor plictisi, mai ales dacă îi duci pe la Grădina Zoologică, Muzeul Jucăriilor sau faci o plimbare cu vaporașul.

Ești liber să vezi lumea!

www.turistclub.ro