În Maroc fiecare ușă spune o poveste

În Maroc fiecare ușă spune o poveste

Ușile marocane au ceva aparte în viața localnicilor și reprezintă o atracție deosebită pentru turiști, devenid rapid un simbol al Marocului. Putem spune fără ezitare că, probabil, prin Maroc o să întâlnești printre cele mai frumoase uși decorate din lume. De altfel, circulă și o expresie care caracterizează perfect ceea ce vrem noi să zicem: în Maroc nu o să întâlnești o ușă urâtă. Acum nu le-am verificat chiar pe toate, dar tindem să credem că expresia este aproape de adevăr.

Să revenim însă la însemnătatea lor. Ușile marocane sunt un element esențial pentru arhitectura locurilor, unele având o vechime absolut impresionantă. Sunt interesant vopsite și decorate, cele mai spectaculoase fiind, fără îndoială, cele din lemn. În Maroc fiecare ușă spune o poveste și este unică în felul ei, unele fiind bogat decorate și intens colorate în tot felul de nuanțe. Pe ele regăsim reprezentate elemente spiritual-religioase, aspecte naturale, simboluri musulmane și ornamente ce țin de identitatea civilizației locale – berberii – recunoscuți pentru priceperea lor în meșteșuguri și artizanat.

Pentru majoritatea marocanilor ușile sunt esențiale în protecția și liniștea familiei, reprezentând practic o amuletă împotriva răului și a aspectelor negative din viață. O altă caracteristică, care se poate observa ușor, este faptul că multe dintre ele au un aspect de fortăreață.

Nu încheiem fără să îți spunem și două tipsuri de călătorie.

Dacă observi două inele de ciocănit la ușă, poziționate la o oarecare distanță, să ai în vedere că acolo locuiesc două familii. Partea interesantă este că fiecare familie își “recunoaște” sonorul emis de inelul ușii. Și, dacă un localnic îți deschide ușa casei și te invită la un ceai sau o gustare, să știi că reprezintă un gest de ospitalitate și respect. În plus, este o experiență deosebită să pășești dincolo de o ușă decorată în Maroc.

Sursă foto