D'ale carnavalului venețian

D’ale carnavalului venețian

Între 27 ianuarie – 13 februarie se desfășoară, la Veneția, poate cel mai important carnaval european, iar dacă acest aspect încă nu este de ajuns, mai putem adăuga cu certitudine că este cel mai misterios carnaval la care poți lua și tu parte.

carnaval venetia

Să aflăm câteva lucruri d’ale carnavalului venețian:

  • Sărbătoarea a început, neoficial, prin anul 1162, într-o perioadă de mare stabilitate pentru Republica Venețiană condusă de dogi. Adică, cum s-ar zice, totul era lapte și miere. Primul document scris care atesta și utilizarea unor măști ar fi de prin anul 1268, iar în anul 1296 sărbătoarea ar fi fost recunoscută (oarecum) oficial. Spunem asta pentru că de-a lungul timpului nu a avut o continuitate certă. Folosirea măștilor era permisă doar pe timpul carnavalului, oficialitățile vremii suspectând, pe bună dreptate, utilizarea lor ca fiind abuzivă.
  • Secolul 18 este de mare importanță pentru istoria carnavalului, deoarece prinde o mare amploare în rândul oamenilor cu bani (în special tineri), care se distrau pe modul incognito. Era o modă cu mai multe tăișuri, dar reprezenta o distracție unică și mult așteptată!
  • În perioada regimului Mussolini, sărbătoarea a fost interzisă timp de aproximativ 50 de ani, dar începând cu anul 1979 a început să se organizeze în fiecare an până în zilele noastre.
  • O caracteristică extrem de importantă pentru carnavalul din Veneția o reprezintă masca. Ca idee, pentru venețieni, masca este la fel de importantă precum gondola. Măștile sunt foarte diverse și ține de gustul și imaginația fiecăruia. Carta Alta este cel mai faimos magazin de măști, pe care e bine să-l vizitezi măcar din curiozitate. Dacă ar fi să enumerăm câteva măști renumite de carnaval am spune Banta (mască albă cu nas încovoiat), Volto (mască albă simplă) sau Morreta (banda neagră de catifea).
  • Și ca să fie treaba completă poți închiria-cumpăra și un costum (zâne, prinți, prințese, trubaduri etc.). Dacă înainte se confecționau manual (din tot felul de mătăsuri scumpe, fiind adevărate opere de artă), acum le găsim ca o mică industrie.
  • Cel mai așteptat moment este bineînțeles deschiderea carnavalului cu Zborul Îngerului din Piața San Marco în compania dogilor și a multor curioși. Sfârșitul coincide cu începutul Postului Paștelui, dar până atunci este timp pentru voie bună.
  • Carnavalul de la Veneția înseamnă un amestec de baluri, banchete, parade, focuri de artificii, muzică (serenade), concursuri etc. Cel mai faimos bal este Gran Ballo delle Maschera. Dacă cunoști câțiva pași de cadril, te poți integra ușor în peisaj.
  • Evenimentul din destinația unică a lumii, alintată Veneția, adună lejer peste 1.000.000 de turiști, care timp de câteva zile uită un pic de griji și devin personaje de poveste.

 

Îți stăm la dispoziție pentru un sejur în perioada carnavalului. Cere o ofertă personalizată aici. Experiența va fi de neuitat! 🙂

venetia carnaval