Aventuri de vară în orașul Split

Aventuri de vară în orașul Split

Croația este una dintre cele mai apreciate și căutate destinații de vacanță, și de aceea am zis să vedem ce ne poate oferi în materie de atracții și activități turistice. Însă cum țara este plină de locuri care mai de care mai interesante, atârnate spectaculos la țărmurile Mării Adriatice, am decis să ne oprim într-un oraș cochet și pe care suntem siguri că îl vei îndrăgi: Split, cel mai mare oraș al Dalmației și al doilea al țării!

plaja split

De ce să vizitezi orașul Split?

Pentru că…

-vei pătrunde într-o atmosferă venețiană – arcade și ferestre trilobate tipice pentru ceea ce a fost odată dominația imperiului venețian în partea asta a Europei. Bineînțeles, se adaugă arhitectura romană.

-orașul vechi-antic reprezintă una dintre cele mai frumoase mărturii urbanistice din perioada de altădată, frumos conservată în zilele noastre.

-te bucuri de esplanada ce oferă o superbă vedere în largul Mării Adriatice. Poți face o plimbare prin portul orașului și descoperi locuri drăguțe pentru plajă (Bačvice, Kastelet, Kašuni etc).

-există Palatul lui Dioclețian, un împărat roman anticreștin convins, mai puțin relevant acum. Este cam impropriu spus palat, este un muzeu în aer liber protejat Unesco. O bogăție mondială ce deține o istorie de mai bine de 1700 de ani.

-vei observa portretul tipic mediteraneean al unui oraș: case de piatră, obloane la ferestre, flori, culori optimiste și străduțe pe care găsești mereu detalii interesante.

-poți face o vizită matinală la piața de pește sau de legume. Localnicii le denumesc pazar. Te poți opri câteva clipe pentru a vedea modul de viață al orașului.

-vei avea ocazia să realizezi fotografii din turnul catedralei Svetog Duje (60 m de înălțime) sau dealul natural Morjan (123 m înălțime), după ce parcurgi treptele acestuia. Nu sunt deloc cele mai dificile urcări, așa că o să îți placă!

-te poți plimba pe una dintre cele mai înguste străduțe: Let me Pass (adiacentă Templului lui Jupiter). E posibil să îți scape din ochi, dar cu siguranță un ghid sau un localnic te va îndruma către ea.

-dacă dorești să părăsești zona Split, te poți îndrepta către două dintre împrejurimile locului: orașul Trogir și insula Brac. Recomandăm! 🙂

Îi mulțumim pentru fotografii lui Mimi Constantin, călătoare care a descoperit frumusețile din Split.