
Atracțiile Chinei: Orașul Interzis
Continuăm poveștile din China și ajungem în Orașul Interzis – locul unde găsești cel mai pur exemplu de arhitectură imperială chineză. Cunoscut și sub denumirea de Palatul Imperial Chinezesc (sau Gugong, respectiv Muzeul Palatului), este fără îndoială principala atracție și curiozitate a celor care vor să descopere istoria imperială a Chinei.
Construcția grandiosului complex (peste 70 de ha, peste 900 de clădiri și ziduri înalte de 10 m.) a început odată cu mutarea capitalei la Beijing (1421), sub conducerea împăratului Yongle. În timpul dinastiei Ming a suferit numeroase restaurări și modificări. Secolul 18 reprezintă baza principalelor construcții pe care le observăm astăzi aici.
De unde denumirea de Orașul Interzis? Prin simplu fapt că era un spațiu (imens) “închis”, destinat împăraților și a celor care lucrau în folosul acestora. Până în 1911 accesul era interzis tuturor, doar cei cu permisiune imperială intrau în complex.
Turul începe, de regulă, prin Poarta Wumen și traversarea celor “cinci poduri de marmură”. Urmează Poarta Armoniei Supreme și apoi “Cele Trei Săli Mari” (Sala Armoniei Supreme, Sala Armoniei de Mijloc și Sala Conservării Armoniei), unde împăratul își desfășura activitățile. Vei observa, pe lângă arhitectura caracteristică acoperișurilor și a clădirilor, mult utilizatul motiv al dragonului, sub diferite forme, fiind un simbol principal al culturii chineze. De altfel o să fiți întâmpinați și de leul chinezesc, un alt element popular.
Atracțiile Chinei nu se opresc aici. Urmează noi relatări!
Ești liber să vezi lumea!